+04 0232.743.400 / +40 761.648.091 info@dentalpractice.ro

Proteza scheletată, o alternativă de apreciat

Proteza scheletata este unul dintre cele mai eficiente si mai moderne mijloace de reabilitare a edentatiei (lipsa unuia sau a mai multor dinti) la pacientii care nu isi pot permite implantul dentar
Protezele scheletate sunt lucrari dentare complexe si de mare finete, care implica o parte fixa (o punte dentara pe dintii restanti) si o parte mobilizabila. Aceasta parte mobilizabila arata ca o proteza partiala, dar are un schelet metalic subtire care uneste bazele partilor edentate si care ocoleste dintii restanti. Pe dintii limitanti breselor (dintii de la extremitatile puntii) se monteaza niste sisteme speciale (culise, capse, telescoape), prin care proteza scheletata este fixata de punte. ­Dumneavoastra o veti putea scoate acasa cand doriti pentru a o igieniza corespunzator.
Proteza scheletata este un dispozitiv protetic care, spre deosebire de proteza clasica, asigura pacientului numai avantaje: rezistenta conferita de suportul din aliaj metalic, fizionomie perfecta (atasarea de dintii pacientului facandu-se prin intermediul unor sisteme speciale tip culise sau capse, acestea fiind de-a dreptul invizibile unei priviri neavizate), confort si functionabilitate sporite (aceste proteze mobile, desi se scot pentru a fi igienizate,in timpul folosirii, al vorbirii si mestecarii alimentelor nu se misca). Proteza clasica suprasolicita dintii pe care se sprijina si acestia se pierd intr-un timp mult mai scurt decat in cazul purtarii protezei scheletate.
Singurul dezavantaj fata de protezele clasice este costul destul de ridicat, deoarecerealizarea acestora presupune tehnologii speciale si inalta calificare atat din partea medicului care elaboreaza planul de tratament, cat si din partea tehnicianului si, implicit, a laboratorului de tehnica dentara.
Nu trebuie neglijat faptul ca, in cazul utilizarii protezei scheletate, este necesara o etapa de adaptare care este mai indelungata decat in cazul utilizarii implanturilor, dar mult mai scurta decat in cazul protezei clasice. O alta problema este aceea de acceptare a pacientului ca poarta o lucrare care, desi este performanta, este totusi mobila.
Insa, fata de proteza clasica pe seama careia s-au facut tot felul de glume de-a lungul timpului, proteza scheletata nu va parasi gura pacientului accidental (datorita stranutului sau alimentelor lipicioase).

Author Info

edi

No Comments

Post a Comment